Целувчен десерт с ягоди и ябълки
Сметанов крем с плодове и печени белтъци.
Бон Апети
Излъчен на 30.05.2017
Трикомпонентен десерт, познат под името Итънска бъркотия или Итън Мес (Iten Mess) показват Лора и Стоян като обясняват, че сложия сладкиш в чашка е колежанска измишльотина от Итънския университет. Освен търпение и разбиране, десертът изисква и време, затова е добре да се запасите със свободни часове, ако искате да направите тази уникална идилия, в която ягоди и ябълки си партнират със сметана и белтъчени целувки с розов пипер. Странно и много вкусно.
Първо се приготвя сметановата част, като сметаната се кипва и ароматизира с кардамон. После отпочива за час, прецежда се и отива в хладилника докато станем готови с останалите компоненти. Следва да разбием белтъци на пяна със захар, царевично нишесте и розов пипер. Тях изпичаме като една голяма целувка. После приготвяме и плодов мармалад като запичаме парченца ягоди и ябълки. Внимателно си запазваме и соса от готвенето.
Накрая се сглабя десерта, като се редуват сметана, целувки и плодове. Листенце мента за разкош и сме готови да оберем овациите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ