Царевичен сладкиш с извара и кефир
Кекс от царевично брашно с извара, кефир и покривка от заквасена сметана.
Необходими продукти:
- 135 г царевично брашно
- 300 мл кефир
- 5 белтъка
- 180 г захар
- 500 г извара
- 5 жълтъка
- ванилия
- 1 ч.л. сода
За сметановата шапка:
- 200 мл заквасена сметана
- 1 с.л. захар
- 60 г сушени плодове
Начин на приготвяне:
1. Царевичното брашно залейте с кефира, разбъркайте и оставете настрана.
2. В друга купа изсипете белтъците, разбивайте до побеляване, после постепенно прибавяйте захарта и бийте до получаването на гъст бял лепкав крем.
3. В трета купа изсипете изварата, добавете жълтъците, содата и ванилията и разбъркайте. После към тях изсипете кефира с царевичното брашно и минете с пасатор до хомогенност.
4. Залейте с белтъците получения крем и внимателно с шпатула разбъркайте.
5. Пресипете сместа във форма за сладкиши с висок борд (може и форма за торти с падащо дъно) и бутнете в предврително загрята на 170 градуса фурна за 40 минути. След това извадете, покрийте с алуминиево фолио и печете още 20 минути на същата температура.
6. Разбийте сметаната със захарта и сушените плодове. Извадете сладкиша, разгърнете и охладете. В средата му ще се образува нещо като кладенче. Изсипете сметановия крем вътре и десертът е готов.
Източник: YouTube/Ольга Лунгу Plus
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ