Тутманик с кашкавал и лют пипер
Тутманик от питки с кашкавал и лют пипер.
Необходими продукти:
- 8 г мая
- 25 г захар
- 1 ч.л. сол
- 300 мл мляко
- 3 с.л. олио
- 500 г брашно
- 2-3 ч.л. лют пипер на люспи
- 100 г чедър или друго жълто сирене по избор (може с гауда или обикновен кашкавал)
- 100 г моцарела (или използвайте общо 200 г от избраните от вас твърди сирена)
- 1 жълтък
Начин на приготвяне:
1. Подгрейте млякото до температура над телесната, но приятна за пипане без да пари.
2. В купа изсипете маята, захарта, солта и залейте с млякото. Добавете 2 с.л. от олиото и разбъркайте.
3. Постепенно при разбъркване пресейте брашното в купата. Първо месете с вилица, а на финала преминете на работа с ръце.
4. Набрашнете си плота, прехвърлете тестото върху него и месете докато спре да лепне и стане гладко и пухкаво.
5. Разстелете тестото на дебела кора, рендосйате отгоре половината от избраните сирена и поръсете половината чили на люспи (лют пипер на люспи).
6. Премесете докато продуктите попият в тестото, след това го офомете на топка, поставете в купа и покапете с 1 с.л. олио. Намажете олиото, за да не хваща кора, покрийте със стреч фолио и оставете да втаса 1 час в топла стая. Измийте ръцете си, за да не се подлютите от пипер.
7. Премесете тестото, оформете на дебела кора и разделете на 12 части. Всяка от тях оформете на малка кръгла питчица. Готовите питки редете в малка тава с високи бордове като прецените съда така, че да има отстояние по около 2 см. от отделните питки на този етап от направата им.
8. Оставете хлебчетата да втасат повторно за 30 минути.
9. Намажете с разбит жълтък, поръсете всяка питка с рендосани сирена и люспи пипер и пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-25 минути.
10. След изваждане покрийте с хавлиена кърпа и оставете да почиват още 10 минути. После хапвайте докато са топли и пукави.
Източник: YouTube/Choice My Food
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ