Турска зеленчукова крем супа с леща
Пюрирана супа от леща и картофи с праз лук и моркови, покапана със запържен червен пипер. Можете да сготвите в постен вариант или с маслена заливка.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 4 с.л. олио
- 1 морков
- 400 г картофи
- 2 скилидки чесън
- 1 стрък праз лук
- 400 г леща
- 1,2 л вода
- 2 кубчета зеленчуков бульон + 200 мл вода
- сол, черен пипер, куркума
- 30 г масло или 30 мл олио, ако искате да е постна
- 2/3 с.л. червен сладък пипер
Начин на приготвяне:
1. Най-добре е да използвате жълта леща за тази супа, но можете да я направите също с червена, черна или обикновена леща. Можете да накиснете лещата 30 минути преди да започнете готвенето, за да се развари по-бързо. Ако ли не, поне я накиснете докато режете зеленчуците, за да може да се измие добре.
2. Нарежете лука на кубчета без да преситнявате. Моркова нарежете на полумесеци, празия лук (без листата) на кръгчета, а картофите (обелени и измити) - на парченца. Наситнете чесъна.
3. Сгорещете олиото в тенджера на умерен към силен огън. Запържете лука за 4 минути, добавете моркова и гответе още 5-6 минути, след това празия лук и бъркайте периодично 7 минути. Остават картофите. Изсипете ги в тенджерата и бъркайте през 2 минути пет пъти.
4. Добавете измитата и отцедена леща, размешайте и залейте с 1,2 л вода. Добре е да е подгрята предварително. Сложете капак и оставете да се готви 20 минути.
5. Разтворете бульончетата във вряла вода и сипете в супата. След 5 минути опитайте и добавете сол и пипер на вкус и поне 1 равна ч.л. куркума - може и повече.
6. Пюрирайте супата с пасатор. Ако ви изглежда прекалено гъста - добавете още вода. Оставете да къкри на слаб огън 5-6 минути.
7. През това време в касерола или малко тиганче разтопете маслото или сипете олиото и го изчакайте да зацвърчи. Добавете червения пипер и запържете за 30-40 секунди.
8. Поднесете супата в индивидуални купички, като полеете със запържения червен пипер.
Източник: YouTube/Frische Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ