Торта с ягоди и рикота
Сладко руло с шоколад, сметана и ягоди.
Бон Апети
Излъчен на 15.06.2017
Пипкав, но и много красив десерт правят Лора и Стоян, като взимат идея от оригиналната рецепта за касата - сладкиш с обвивка от тесто и плънка от шоколад, сметана, полодове и подсладено прясно сирене. Тук шоколадът е черен, плодовете са ягоди, а сиренето - рикота. Ето и какво се прави с тях.
Първо се приготвя плосък блат от разбити със захар яйца, в които се добавя ванилия и марсала, набухвател и брашно. След като се изпече за четвърт част от него се изряават правоъгълници според формичката на съда, в който правим сладкиша. Важно е веднага след пускането на тестото във фурната да се заемем с ягодите, защото те трябва да бъдат нарязани и да покиснат поне половин час в компанията на захар. Така пускат уникално вкусен сос, който в последствие ще се превърне в сироп за тестото.
На трето място се захващаме с остатъка от плънката. Щом оставим ягодите да се мариноват, смесваме сирене рикота с още вино марсала, ванилия, пудра захар и сметана. Разбъркваме на ръка до сравнителна хомогенност. После в сиренения крем добавяме ягодите и един наситнен черен шоколад. С тази смес пълним сладкиша. А на финала го украсяваме със сметана, пресни ягоди и филирани бадеми. Едва ли някой може да му устои.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ