Тиквени каватели с вегетарианско рагу
Домашна паста от тиква със зеленчуков сос.
Необходими продукти:
За пастата:
- 200 г тиква (почистена, само вътрешността)
- 2 яйца (средни)
- 150 г брашно от твърда пшеница
- 150+50 г брашно
За соса:
- 4 с.л. качествен зехтин Еxtra virgin
- 100 г тиква (почистена, само вътрешността)
- 1 морков
- 1 стрък целина
- 2 малки глави лук шалот
- нарязани ароматни подправки (градински чай, мащерка, розмарин)
- индийско орехче
- сол и пипер на вкус
- 1/2 ч.ч. бяло вино
- пармезан
Начин на приготвяне:
1. Почистете тиквата от кората и семената, нарежете вътрешността й на кубчета и я задушете или сварете в микровълновата фурна (с 1/2 ч.ч. вода за 7 мин. на 1000W), след това оставете да се охлади напълно.
2. Сложете тиквата в кухненски робот, прибавете 2 яйца и започнете да разбивате. Прибавете двата вида брашно (150 г + 150 г). Трябва да се получи твърдо, но удобно за работа тесто. Извадете тестото от робота и го омесете. Ако е лепкаво, прибавете още брашно. Увийте тестото във фолио и оставете да престои за 1/2 ч.
3. Пригответе соса, като нарежете фино лука шалот и го запържите на много слаб котлон с малко олио в незалепващ тиган. Увеличете леко котлона и прибавете останалите зеленчуци (тиквата, морковите, целината), фино нарязани на малки кубчета. Разбърквайте от време на време, прибавете сол и пипер, виното и гответе до сгъстяване.
4. За да приготвите кавателите, извадете тестото и го разточете на цилиндър с диаметър 1/2 см. Нарежете цилиндъра на малки парчета с дължина около 1,5 см.
5. Сварете пастата в подсолена кипяща вода (за около 7-8 мин.) и я отцедете. Сложете я в тигана със соса и сотирайте всичко, като, ако се наложи, добавете малко гореща вода.
6. Поръсете с нарязаните ароматни подправки и пармезан и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ