Тиквеник със запръжка от тиква
Един различен тиквеник със задушена тиква в масло.
С готвещата влогърка Диана Митова-Попова - Диди и нейният син Тео можем да направим един различен тиквеник, който обаче не е подходящ за Бъдни вечер в оригинален вариант, защото в него се добавя масло. Ако желаете, можете да замените масълцето с олио, но вкусът няма да е същия. Все пак тиквеник се прави не само по време на пости, а от късна есен до късна пролет. Затова авторката решава да покаже неговия блажен вариант, а който иска, нека смени вида мезнина.
За начало в голям и дълбок тиган се разтапят 100-тина грама масло и в тях се изсипва рендосаната тиква заедно с кафява захар. Тук детайлите висококачествено масло и хубава мокра кафява тръстикова захар (мусковадо) играят важна роля във вкуса. Затова ако особено държите на него, не пестете от продуктите. Рендосаната тиква се задушава под капака и се овкусява по перфектен начин със захарта. След това добавяме и канела на прах за аромат. Е, не е нужно да си издирвате цейлонска, но и тя е с доста по-високо качество.
Следва да намазним тавичка и да преминем към завиване на тиквеника. Едни го обичат прав, други го предпочитат вит - въпрос на вкус е. Готовите фини точени кори се намазняват с олио, слага се част от плънката, поръсва се орехи и се завиват. Това е всичко. Остава да намажем отново с масло вече завития тиквеник и да го изпечем, като спазваме препоръкат на Диди да не готвим тиквеник на включен вентилатор на фурната, защото става прекалено сух и твърд.
След изваждане от фурната поръсваме тиквеника с малко вода и го завиваме под хавлиена кърпа, за да се отпусне напълно. По желание можете да го поръсите с пудра захар за сладост и разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ