Телешко с макарони и зеленчуци
Печено телешко с паста на фурна.
Необходими продукти:
- 250 г макарони
- 100-150 г телешка кайма
- ½ глава кромид лук, накълцана
- 3 скилидки чесън, накълцани
- 3 големи домата, нарязани
- 1 тиквичка, нарязана
- 1 жълта тиквичка, нарязана
- 1 ч.ч. гъби, нарязани
- 1 червена чушка, нарязана
- 3 ч.ч. листа от спанак
- 1 ½ ч. нискомаслено бяло сирене
- 2 яйца, разбити
- 1 ч.л. червен пипер на люспи
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. настъргано индийско орехче
- 12-15 листа босилек и още няколко за гарнитура
- ¾ ч.ч. сирене моцарела, настъргано на едро
- ¾ ч.ч. сирене чедър, настъргано на едро
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Сгответе макароните в подсолена вода за не повече от 5 минути. Изсушете и оставете настрана.
2. Налейте малко зехтин в тиган и добавете чесъна и лука. Пържете, като разбърквате, докато лукът омекне.
3. Добавете каймата в тигана заедно със солта, настърганото индийско орехче и червения пипер. Пържете приблизително 5-7 мин., докато каймата не добие кафеникав цвят. Свалете от огъня.
4. Намажете с олио тава широка 9 см. х 13 см. и сложете макароните на дъното. Върху слоя макарони сложете сместа с каймата, а после и доматите.
5. В малка купа смесете бялото сирене с яйцата и излейте върху доматите.
6. Върху сиренето и яйцата наредете листата спанак, след това червените чушки и накрая гъбите. Най-отгоре подредете в редици двата вида тиквички, като ги редувате. Поставете листата босилек между парчетата тиквички.
7. Поръсете с моцарелата и сиренето чедър отгоре и покрийте с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята до 190°C фурна за 35 мин.. Повишете градусите до 230°C, махнете фолиото и печете още 5-10 мин., докато сиренето покафенее леко и почне да бълбука. Оставете ястието да изстине поне 10 мин., преди да го извадите от печката. Поръсете с още босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ