Телешко с грах и сос
Телешка яхния с грах, лук и домати.
Необходими продукти:
- 500 г телешко месо
- 1 консерва от 600 г грах
- 1 голяма глава лук
- 3 с.л. зехтин за пържене или олио
- 2 с.л. доматен концентрат
- 2 с.л. брашно
- 3 с.л. червено вино
- 3-4 давинови листа
- черен пипер на зърна
- бахар на зърна
- сол на вкус
- червен пипер по желание
- китка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Нарежете телешкото на големи хапки и го сложете да се вари в 1,5 литра вода, като добавите в нея сол, дафиновите листа, бахара и черния пипер на зърна. Нека се готви под капак около 1 час. Не забравяйте в началото на варенето да отпените бульона. Поглеждайте месото – понякога водата извира и има нужда от доливане.
2. Прецедете бульона и си го запазете. Ще ви е нужно количество от около 500-600 мл. Ако ви излезе по-малко, долейте вода.
3. Наситнете главата лук и я запържете в тенджера, в която сте сгорещили растителната мазнина. Щом започне да придобива златист загар, добавете брашното, като разбърквате постоянно. Следва доматения концентрат, виното, а после и постепенно – бульона от варенето на месото. Оствете да закъкри и добавете мръвките.
4. Отцедете грахта от сока на консервата и го добавете в ястието. Намалете огъня и оставете да къкри 15-тина минути, като периодично минавате покрай печката, за да размешате. Опитайте на вкус и добавете още подправки по желание.
5. Поднесете с наситнен пресен магданоз и мек хляб за потапяне в ароматния сос на яхнията.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ