Регистрация

Телешко с грах и сос

Телешко с грах и сос
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 2601

Телешка яхния с грах, лук и домати.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г телешко месо
  • 1 консерва от 600 г грах
  • 1 голяма глава лук
  • 3 с.л. зехтин за пържене или олио
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 2 с.л. брашно
  • 3 с.л. червено вино
  • 3-4 давинови листа
  • черен пипер на зърна
  • бахар на зърна
  • сол на вкус
  • червен пипер по желание
  • китка пресен магданоз

Начин на приготвяне:

1. Нарежете телешкото на големи хапки и го сложете да се вари в 1,5 литра вода, като добавите в нея сол, дафиновите листа, бахара и черния пипер на зърна. Нека се готви под капак около 1 час. Не забравяйте в началото на варенето да отпените бульона. Поглеждайте месото – понякога водата извира и има нужда от доливане.

2. Прецедете бульона и си го запазете. Ще ви е нужно количество от около 500-600 мл. Ако ви излезе по-малко, долейте вода.

3. Наситнете главата лук и я запържете в тенджера, в която сте сгорещили растителната мазнина. Щом започне да придобива златист загар, добавете брашното, като разбърквате постоянно. Следва доматения концентрат, виното, а после и постепенно – бульона от варенето на месото. Оствете да закъкри и добавете мръвките.

4. Отцедете грахта от сока на консервата и го добавете в ястието. Намалете огъня и оставете да къкри 15-тина минути, като периодично минавате покрай печката, за да размешате. Опитайте на вкус и добавете още подправки по желание.

5. Поднесете с наситнен пресен магданоз и мек хляб за потапяне в ароматния сос на яхнията.

яхния с грах и телешко

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта