Зелен студен чай с джинджифил, ябълка и лимон
Домашен студен джинджифилов чай с плодове, мед и канела.
В купените студени чайове ще откриете „букет“ от захари или вредни подсладители, добавки от консерванти и подобрители на вкуса. Витамините, ако има такива, са изкуствено синтезирани, а ползите за тялото от напитката са минимални. Ето защо предлагаме полезна алтернатива от домашен студен чай, събрал благодатните здравословности на меда, канелата, зеления чай, лимоновия сок, ябълката и джинджифила. Ароматен, истински и освежаващ в летните горещини, този чай е идеалното решение да се охладите, дарявайки тялото с редица полезни вещества.
Необходими продукти:
- 2 пакета зелен чай
- 1 ябълка
- 1 пръчица канела или 1 ч.л. канела на прах
- 1 лимон
- 25 г пресен корен джинджифил
- мед на вкус (около 2 с.л.)
- 1 л вода
- мента по желание за украса
Начин на приготвяне:
1. Рендосайте или наситнете много добре джинджифила. Прехвърлете го в голяма термоустойчива кана.
2. Добавете канелата. По-добре е да използвате пръчица, защото пуска ароматите си по-равномерно и не оставя наслагвания във водата. Така чаят е по-бистър.
3. Рендосайте половината ябълка на ситно ренде директно в каната или купата, в която ще правите чая. Добавете двата пакета зелен чай.
4. Кипнете водата и докато ври, залейте с нея съдържанието на съда. Захлупете с капак или обратното на чиния и оставете да се запарва и охлажда.
5. Когато температурата е паднала около 50 градуса (можете да бръкнете с пръст в съда без да се опарите), прецедете напитката.
6. Добавете меда и бъркайте докато се разтвори. Температурата вече е под 40 градуса, което гарантира, че полезните вещества в меда няма да се загубят.
7. Запазете си няколко резена лимон за украса, а останалото изстискайте на сок и прецедете в чая. Така ще запазите „умиращия“ при по-високи градуси естествен витамин С.
8. Разбъркайте и приберете в хладилника, за да се изстуди.
9. Поднесете с украса от резени лимон, парче ябълка и листа прясна мента по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ