Пилешки бутчета във винен сос с канела
Грузинско Гурули - пилешко с лук във винен сос с азиатски подправки, чесън и пикантна нотка.
Необходими продукти:
- 30 г масло
- 4 цели пилешки бутчета (около 1 кг общо)
- 400 г лук
- 1 ч.л. канела
- 6 карамфилчета
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. кимион
- 4-5 скилидки чесън
- 1 люто чушле
- 1 ч.л. рендосан пресен джинджифил или 1,5 ч.л. джинджифил на прах
- 250 мл червено вино
- 120 г орехи
- листата на връзка магданоз
- зърна нар по желание за украса
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на полумесеци, а бутчетата разделете на горна и долна част. Орехите смелете в чопър, но не наситнявайте до брашно.
2. Сгорещете маслото в голям тиган с незалепващо покритие и капак на умерен огън. Сложете бутчетата с кожата нагоре, гответе 4 минути, обърнете и гответе още 4 минути.
3. Обърнете отново и поръсете нарязания лук. Сложете капак, намалете леко огъня и оставете да се задушава 5 минути.
4. Поръсете с канелата, пуснете карамфилчетата и добавете сол, кимион, намачкания чесън, джинджифила - рендосан на ситно или подправка на прах и нарязаното на тънки шайби люто чушле. Разбъркайте.
5. Залейте с виното, поръсете ядките, размешайте отново и намалете огъня на слаб. Щом ястието закъкри, сложете капак и оставете да се готви 20-25 минути.
6. Готовата яхния поръсете с наситнени листа магданоз и по желание семена нар за цвят. Поднесете топла със соса от готвенето и по желание картофено пюре, ориз или хляб за топкане на соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ