Телешки кюфтета в доматен сос с лук
Кюфтета от телешка кайма в сос с домати и лук.
Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 1 кг телешка кайма
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. черен пипер
- листата на 10 стръка магданоз
- 50 г галета
- 100 мл мляко
- 1 яйце
- 40 г пармезан
- 3 с.л. брашно
- 2-3 с.л. олио
За соса:
- 2 с.л. олио
- 1 голяма глава лук
- 400 мл домати в доматен сос
- 400 мл доматено пюре
- 2 люти чушлета
- 2 дафинови листа
- 1 ч.л. сух босилек
- 1 ч.л. кориандър на прах
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- лют пипер
- 1 ч.л. захар
- магданоз за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Налейте млякото в галетата и разбъркайте. Оставете да набъбне няколко минути.
2. През това време смесете каймата с подправките, наситнения магданоз и яйцето. Добавете галетата и рендосания пармезан и разбъркайте.
3. С мокри ръце оформете 15-тина кръгли кюфтета. Оваляйте ги в брашно.
4. Сгорещете на умерен огън олиото в тиган и запържете кюфтетата за по 2-3 минути от страна, колкото да се запечатат и да хванат коричка.
5. Лука за соса запържете в сгорещено олио. Добавете доматите и доматеното пюре, пуснете две люти чушлета в соса, два дафинови листа, регулирайте киселинността със захарта и добавете останалите подправки. Оставете да къкри три минути.
6. Вкарайте кюфтетата в соса, похлупете с капак, намалете огъня на слаб и оставете да се готви 30 минути.
7. Сервирайте с хляб и поръска от магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ