Таханов кекс със сусам
Кекс със сусамов тахан и горски плодове.
Различен кекс със сусам прави Ути Бъчваров, като не пести калории и семена, за да спретне вкусен сладкиш или питателна закуска. Кексът е мазен и в него освен голямо количество сусамов тахан и зехтин има и пластове от плодове, които го правят особено изящен при разрязване.
Първо микс от горски плодове се смилат в чопър или с пасатор. В тиган или касерола се разбърква малко нишесте с вода и щом стане на каша, се добавят плодовете и захар. Оставя се на котлона да къкри на слаб огън, за да се превърне в домашно плодово сладко. Отделно се прецежда и портокалов сок, като малка част от него се сипва в тигана.
В купа с миксер се разбиват яйцата и захарта. Добавя се тахана, после сока, брашното с бакпулвера и зехтина и се разбива до хомогенност. Формата за кексове се намазнява директно с тахан и за разкош се поръсва с бели и черни сусамови семена. В нея се изсипва половината от кексовата смес, после се полага пласт плодово сладко, следва останалата смес и пак сладко. Кексът се пече за 50 минути или 1 час на 180 градуса. А после се осавя да почине преди хапване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ