Тафелшпиц - телешко по австрийски
Телешко със сметана и хрян.
Бон Апети
Излъчен на 21.02.2018
Австрийски телешки вайсбрат готвят Лора и Стоян, като правят крехко телешко варено, сервирано върху гъст бял сос с пресен хрян, сметана и див лук. Това е изискано и лесно за направа ястие, което обаче отнема много време. Но не на вас, а на котлона, защото месото трябва да се развари хубаво, за да се отворят вкусовете му. В допълнение остава ароматен телешки бульон, с който можете да направите любимата си супа.
Парче телешко месо и телешки гръбни кокали се заливат със студена вода и се оставят да кипнат. Към тях се добавят нарязани на едро моркови и пащърнак. Следва да си направим марля, в която да увием подправките - черен пипер, бахар и хвойна на зърна и дафинови листа. Пускаме в тенджерата и периодично наминаваме през кухнята, за да отпенваме бульона. След известно време нашето присъствие ще е абсолютно ненужно.
Когато месото е добре сварено, го изваждаме, за да се охлади. Ако го режем топло, ще се разпадне. Бульона си прецеждаме и запазваме за дурга гозба. Сега е моментът да си направим сметановото канапе. За него рендосваме корен хрян, смесваме го със заквасена сметана и посоляваме. Отделно разбиваме животинска сметана на гъста пяна и прибавяме към хряновия сос. В него наситняваме и див лук.
Ястието се сервира като в плато се разпределя сметановата основа и отгоре се подрежда телешкото месо, нарязано на парчета.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ