Талятели със сос песто и перилов зехтин
Паста със скариди и кедрови ядки.
Необходими продукти:
- 1 щедра с.л. японска люта подправка с цирусова кора
- 100 мл плодов зехтин
- голяма шепа кедрови ядки
- 2 скилидки чесън
- сокът на 1/2 лимон
За зехтина с перила (за няколко порции):
- 5 листа перила
- 100 мл зехтин
- 1 с.л. вода
- сокът на 1/2 лимон
- сол и пипер, на вкус
За ястието:
- талиатели или друга дълга паста
- 4 чери домата, нарязани на филийки
- 2 кралски скариди
- бяло вино
- шепа пресен босилек, нарязан
Начин на приготвяне:
Може да приготвите двата соса предварително, като всичко, което трябва да направите, е да разбиете в блендер необходимите за тях продукти.
1. Кипнете подсолена вода за пастата и сложете талятелите, щом заври. Покрийте с капак.
2. Междувременно сотирайте скаридите с малко масло, вино, сол и пипер в отделен съд.
3. Когато пастата се свари, я отцедете и я върнете в тенджерата. Сложете на котлона и полейте със сос песто, малко вино и зехтин. Добавете нарязан босилек и разбъркайте.
4. Подредете доматчетата в чиния, сложете порция паста отстрани и я покрийте със скаридите. Овкусете. Поръсете доматчетата и скаридите със зехтина с листенца перила и поднесете.
Може да замените скаридите със скалопини или бяла риба.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ