Тайландско къри с босилек и бадеми
Скариди с ядки в зелена къри паста.
Необходими продукти:
- 1 пакет зелена къри паста (можете да я намерите в индийските хранителни магазини)
- шепа пресен босилек, листа
- 1/3 ч.ч. нарязани бадеми
- 1/2 ч.ч. кокосово мляко
- 15 големи сурови скариди, почистени от черупките и изплакнати
- около 20 шушулки зелен боб
- 1 глава червен лук, фино нарязан на филийки
- 1 скилидка чесън, фино нарязан
- 1 парче джинджифил, фино нарязан
- 1 лайм
- сусамово олио, зехтин
Начин на приготвяне:
1. Запечете бадемите в сгорещен сух тиган, като ги разбърквате, за да не загорят. Когато леко покафенеят и си пуснат аромата, свалете от огъня и заделете в купа.
2. Сложете къри пастата в блендер с малко сусамово олио, 90% от бадемите (запазете няколко за поръсване накрая) и около 10 листа босилек. Смелете наедро, така че да се виждат парченца бадеми.
3. Сгорещете голям тиган с малко олио. Запържете червения лук до омекване, след това прибавете пастата. Пържете докато се усети ароматът, намалете котлона и прибавете кокосовото мляко. Прибавете прясно кипната вода до желаната консистенция.
4. Овкусете скаридите с къри сол (чудесна подправка за готвене на морски дарове). В отделна тенджерка запържете чесъна и джинджифила с малко зехтин на силен огън. Прибавете скаридите и ги разбъркайте - ще са готови само след няколко минути. Овкусете с малко пипер и поръсете със сок от лайм. Свалете от огъня.
5. Изплакнете боба, отцедете го и го сложете в затваряща се найлонова торбичка. Пъхнете в микровълновата фурна за 1 мин.
6. Прибавете скаридите и боба при кърито. Разбъркайте хубаво и оставете да къкри само няколко мин. Опитайте и доовкусете. Поднесете с ориз и поръсено с бадеми и листа босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ