Сьомга с чили, джинджифил и лайм
Сьомга на тиган с подправки.
Необходими продукти:
- 2 обезкостени филета от сьомга; можете да ги оставите с кожата, ако така предпочитате.
- 1 червено люто чушле чили
- 1 зелено люто чушле чили
- 2 см. пресен корен джинджифил
- каменна сол
- смлян черен пипер
- 1 лайм
Начин на приготвяне:
Можете да сервирате сьомгата с фетучини с чесън и босилек (първо пригответе тях), за да се смекчи лютивостта на чилито при необходимост.
1. Почистете чилито от семките и го нарежете на ситно. Оставете го настрана.
2. Обелете и нарежете на ситно джинджифила. Оставете го настрана.
3. Смелете щедро количество черен пипер върху повърхността, на която ще приготвяте сьомгата.
4. Поставете сьомгата с кожата надолу, така че тя да поеме всичкия черен пипер.
5. Поръсете с още черен пипер и вътрешната страна на сьомгата и втрийте добре.
6. Разполовете лайма и изстискайте сока на едната половинка върху филетата от сьомга. С ръце втрийте сока в рибата.
7. Смесете чилито и джинджифила и ги поставете в горната месеста част на филетата от сьомга, като ги притиснете хубаво към нея.
8. Поръсете леко с каменна сол.
9. Нагорещете тиган (без мазнина) на максимална температура.
10. Поставете сьомгата с кожата надолу в тигана и намалете степента на огъня наполовина или на 2/3.
11. Когато филетата станат наполовина готови (месото ще промени цвета си), обърнете ги и ги оставете да се доопекат. По възможност не обръщайте повече филетата.
12. Накрая трябва да получите добре опечени филета, като чилито и джинджифилът трябва все още да са върху рибата. Използвайте остатъка от лайма като гарнитура или изстискайте още сок на вкус.
13. Поставете в чиния и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ