Сьомга с хрупкава коричка
Сьомга с хрупкава хрянова коричка и печени картофи с розмарин
Необходими продукти:
- 200 г филе от сьомга
- 3 с.л. масло
- 4 с.л. хрян
- 1/2 ч.ч. прясна галета
- сол (не много)
- пипер
- зехтин
- сладка чушка
- 3 чери доматчета
- шепа спанак
- шепа гъби по избор
За картофите:
- 200 г малки картофи, нарязани на 1/2
- 4 стръка пресен розмарин
- сол и пипер
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Филето трябва да е много добре обезкостено.
2. В малка купа разбийте на крем маслото и хряна с помощта на лъжица. Прибавете галетата и разбъркайте хубаво.
3. Покрийте много добре сьомгата с така получената смес, като, ако се наложи, притиснете хубаво с ръце.
4. Загрейте предварително грила на фурната. Сгорещете олио в незалепващ тиган и сложете парчетата сьомга да се запържат на средно-силен огън докато покафенеят отдолу. След това ги сложете във фурната и печете 3-4 мин. или до златисто-кафяво отгоре. Дръжте на топло във фурната до сервиране.
5. Задушете сладката чушка, доматите и гъбите в мазнината от сьомгата . Прибавете сол и пипер на вкус и накрая сложете спанака. Подредете това като основа в чинията за сервиране, върху която да сложите сьомгата.
На картофите:
1. Загрейте предварително фурната дo 200ºС.
2. Нарежете картофите и ги сложете в тавичка за печене. Поръсете с накъсан наедро розмарин, със сол и пипер на вкус, както и със зехтин. Разбъркайте хубаво, за да поемат картофите всички тези аромати и ги сложете във фурната.
3. След 30 мин. извадете от фурната и отново разбъркайте. Продължете с печенето докато покафенеят и омекнат напълно. Поднесете веднага, като гарнитура към сьомгата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ