Сьомга на скара със сос от омар
Печена сьомга с картофено пюре и маслен сос с омар.
Необходими продукти:
- 4 парчета 200-250 г филе от прясна сьомга
- ½ ч.ч. олио от канола
- универсална подправка
- 4 големи порции картофено пюре (можете да си го вземете като полуфабрикат на прах, но можете и да си го направите)
- пресни зеленчуци по избор (например аспержи, броколи, карфиол)
- 2 с.л. нарязан пресен магданоз
- 2 с.л. нарязан зелен лук
- 4 лимонови резена
За соса с омар:
- 1 жив омар около 600 г
- 4 ч.ч. пълномаслена сметана за разбиване
- 1 средна глава лук, нарязан на кубчета
- 2 стръка целина, нарязана на кубчета
- 2 моркова, обелени и нарязани на кубчета
- 1 дафинов лист
- 1 ч.л. черен пипер, на зърна
- ¼ ч обикновено брашно
- ½ ч.ч. масло, солено
- 2 с.л. доматено пюре
- ½ ч.ч. шери
- 1 ч.л. листа от прясна мащерка
- сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
На соса с омар:
1. Нарежете омара на две по дължина, първо през главата и тялото. Отстранете опашката и твърдите части. Нарежете тялото на две парчета от по 5 см.
2. В тенджерка сгорещете маслото на среден огън. Прибавете всички нарязани на кубчета зеленчуци, омара, зърна пипер, дафинов лист и мащерка. Гответе на среден до средно силен огън, като бъркате продължително 10 мин. или докато омарът започне да почервенява. Отстранете само парчетата омар, в които има месо и оставете да се охладят за 10 мин.
3. Прибавете брашно и гответе на среден огън, като разбърквате непрекъснато още 5 мин.
4. Деглазирайте тигана с шери и прибавете сметаната.
5. Извадете месото на омара от черупката и заделете. Сложете останалите черупки обратно в соса със сметана. Оставете да се сгъсти на слаб огън до желаната консистенция. (Най-добре докато покрие гърба на лъжица.)
6. Нарежете месото на омара на парчета от по 1,75 см.
7. Прецедете соса от омара в по-малка тенджерка и отстранете черупките и зеленчуците.
8. Прибавете месото и овкусете соса със сол и пипер малко преди сервиране.
На печената сьомга:
1. Намажете двете страни на филетата със зехтин и овкусете с универсална подправка.
2. Предварително загрейте скарата на средно висока температура, след което сложете филетата с кожата нагоре. Печете около 4-5 мин. докато останат хубави следи.
3. Обърнете сьомгата и печете още 5-6 мин. или докато се изпече до желаната готовност.
4. Поднесете с картофено пюре (рецепта по избор) и сос от омар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ