Регистрация

Сусамова риба тон с цитрусово пюре

Сусамова риба тон с цитрусово пюре
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 3308

Морски деликатес с изискана гарнитура.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За сусамовата риба тон:

  • 1 хубаво парче прясна риба тон
  • 1 част светъл соев сос, 1 част ябълков оцет, достатъчни да покрият плитък съд с размерите на рибата
  • сусамово олио
  • сол и прясно смлян пипер
  • сусамови семена за овалване

За картофеното пюре с лайм:

  • 3 картофа
  • кората на 1 лайм
  • сол и прясно смлян пипер
  • зехтин

За дресинга от печен чесън:

  • 2 скилидки чесън, необелени
  • 2 парчета джинджифил (количество колкото това на чесъна)
  • червени чилита, на вкус
  • сол и прясно смлян пипер
  • сусамово олио
  • ябълков оцет
  • 150 мл фъстъчено олио
  • 150 мл зехтин
  • сокът на 1 лайм

Начин на приготвяне:

На дресинга:

1. Запечете на сух тиган скилидките чесън докато покафенеят леко. Изстискайте месото в купата на блендер.

2. Добавете джинджифила и чилитата и пюрирайте. Добавете течните съставки, разбийте отново и овкусете. Оставете в хладилника. Количеството е достатъчно за няколко порции.

На рибата тон:

1. Налейте соевия сос, ябълковия оцет и сусамовото олио в плитък съд. Сложете рибата тон отгоре и покрийте. Оставете в хладилника за 1/2 ч. или повече, обърнете и отново оставете в хладилника.

2. Когато рибата се маринова, отцедете течността. Овкусете със сол и пипер. Поръсете щедро със сусамови семена, така че да покриете хубаво месото, като притиснете семената плътно.

3. Увийте в найлоново фолио, така че семената да прилепнат още по-плътно. Сложете в хладилника за поне още 1/2 ч. Можете да я приготвите от предишния ден и да съхранявате така в хладилника до готвене.

4. Сгорещете оребрен тиган с малко олио. Сложете рибата да се запържи от всички страни само за няколко секунди. Извадете с помощта на щипки, така че да не паднат семената сусам.

5. Оставете да престои 5 мин. и нарежете на тънки филийки за сервиране.

На картофеното пюре с лайм:

1. Сварете картофите в подсолена вода, докато омекнат и пъхната вилица влиза лесно. Отцедете водата и ги сложете отново в горещата тенджера, за да се изпари още от влагата.

2. Намачкайте картофите с щедро количество зехтин. Овкусете със сол и пипер и добавете кората от лайм.

3. При поднасяне, намокрете с гореща вода от чешмата голяма лъжица и я изтръскайте. Вземете от пюрето, така че да се оформи продълговата яйцевидна топка.

4. Сложете при рибата, украсете с някакъв зеленчук, например бейби аспержи. Поръсете с дресинга от чесън и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта