Супа със свинско и спанак
Зимна супа със свинско филе и богатство от зеленчуци.
Необходими продукти:
- 450 г свинско филе
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2 зелени чушки
- ½ буркан цели домати, белени
- 200 г спанак, пресен или замразен
- Сол и пипер на вкус
- Чубрица
- Зехтин
За застройката:
- ½ кофичка нискомаслено кисело мляко
- 1 яйце, разбито с малко студена вода
- Щипка лимонтузу
- 1-2 ч.л. студена вода, за разбиване на яйцето
Начин на приготвяне:
В тенджера, слагаме месото и покриваме със студена вода. Добавяме 1 глава лук, обелен и разполовен, 1 цял морков, обелен, както и 1 зелена чушка, почистена от семената. Оставяме да се вари до омекване на месото. Прецеждаме бульона в чиста тенджера и оставяме месото да се охлади. В прецедения бульон, добавяме доматите, намачкани на ръка, заедно със сока им и добавяме още вода, ако е необходимо, сол, черен пипер, чубрица и няколко капки зехтин и оставяме да заври. През това време наситняваме останалите лук, морков и чушка и когато бульонът заври, ги прибавяме и намаляваме котлона до слаб. Оставяме за около 20 мин., през които нарязваме охладеното месо на малки кубчета и почистваме и нарязваме на тънки ленти спанака, ако е пресен (ако е замразен, просто го добавяме в супата през последните 10 мин. от варенето). Когато зеленчуците омекнат, добавяме месото и спанака и варим до готовност. Когато супата се охлади, я застройваме.
На застройката:
Разбиваме яйцето, оставено да престои на стайна температура с 1-2 ч.л. студена вода, добавяме щипка лимонтузу и разбиваме енергично с вилица. Смесваме с киселото мляко и към тази смес добавяме на тънка струйка по малко от охладената супата. Връщаме сместа в тенджерата, също на бавна струя и при непрекъснато разбъркване. Поднасяме топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ