Супа със свински ребра, картофи и грах
Свинска супа с картофи и грах.
Необходими продукти:
- 4-8 картофа (зависи от големината)
- 500 г свински ребра с кокъл и все пак да има малко месце по него
- 1 морков
- 350 г грах
- 1 глава лук
- растителна мазнина за готвене
- сол, пипер и други подправки по желание
Начин на приготвяне:
1. Най-вкусно става ако работите със суров грах. Измийте го 8 часа (приблизително) по-рано от момента, когато ще започнете готвенето. Изсипете го в тенджера и залейте с вряла вода. Захлупете под капак и оставете така.
2. Ребрата разделете на по няколко и кипнете с 3 литра вода. Варете за 30 минути.
3. През това време обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на малки кубчета.
4. Извадете ребрата от бульона и на тяхно място добавете грахта. Оставете да ври 20 минути и след това добавете и картофите.
5. Когато месото се охлади, го махнете от кокалите и нарежете на хапчици. Върнете в супата.
6. Лука наситнете, моркова рендосайте. Сгорещете малко растителна мазнина в тиган и запържете лука и моркова за 5-7 минути.
7. Когато са минали 50 минути от изсипването на грахта в бульона, се очаква, че зърната са почти разварени. Добавете в супата и запръжката от зеленчуци, като сипете черпак бульон в тигана и след това с него отмиете и мазнинката. Оставете да ври всичко заедно още 10 минути.
8. Подправете със сол и пипер на вкус. Можете да добавите и още подправки по желание - мащерка, магданоз или босилек.
9. Сервирайте топла с крутони или сметана по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ