Супа от печен чесън и картофи
Супа с шунка, картофи и мляко.
Необходими продукти:
- 6 картофа, обелени и нарязани на парчета от по 2,5 см.
- 1 ч.ч. пушена шунка, нарязана на малки парчета
- 4 с.л. зехтин
- 1 с.л. смлян черен пипер
- 1 глава лук, нарязана
- 6 скилидки чесън, разрязани през средата, оставете обвивката им
- 1 ч.ч. настъргано сирене чедър
- 3 ч.ч. пилешки бульон
- 1 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. пълномаслено мляко
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната до 220 С.
2. Сложете картофите и чесъна в плитък тиган и ги запечете с 2 с.л. зехтин. Поръсете с черен пипер, разбъркайте добре. Печете 35 минути, докато картофите покафенеят, а чесънът омекне. Запазете 1 ч.ч. печени картофи.
3. В тенджера с вместимост 3 л. загрейте останалото олио и запържете лука за 5 минути. Добавете картофите и чесъна и долейте бульона и водата. Разбъркайте. Изчакайте супата да заври, намалете огъня и оставете да къкри в непокрития съд 20 минути.
4. Сложете половината от бульона в блендер и разбийте, докато сместа стане почти гладка. Повторете процедурата и с останалия бульон. Върнете го в тенджерата. Добавете мляко и шунка и поръсете със сол и черен пипер на вкус. Когато супата се затопли, сипете я в паници и украсете отгоре със запазените печени картофи. Поръсете с настърганото сирене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ