Студентска брускета
Препечен хляб, щедро покрит от домати и глезотийки.
Необходими продукти:
- филийки с дебелина 1,3 см от хляб с кора (френски или италиански)
- 2 домата, сорт "Рома" или други домати по избор
- натрошено сирене (по ваш избор, за тази рецепта са използвани 4 различни вида италианско бяло сирене)
- зехтин
- счукан чесън
- босилек
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
На хляба:
1. Използвайте нож за хляб, когато режете този вид хляб, за да избегнете натрошаване и за да е гладка коричката
2. Нарежете филийките с дебелина около 1,3 см, а ако желаете може и по-дебели
3. Сложете тиган на средна температура
4. Намажете филийките със счукания чесън
5. Поръсете зехтин върху чесъна
На доматите:
1. Нарежете на кубчета доматите и ги сложете в купа
2. Наситнете босилека и добавете и него в купата
3. Прибавете около 1 с.л. зехтин
4. Поръсете с щипка сол и пипер
5. Разбъркайте добре и оставете за около 10 мин.
За запичането:
1. До този момент тиганът вече трябва да се е сгорещил достатъчно
2. Сложете филийките хляб с намазаната страна надолу!
3. Дръжте в тигана докато станат златисти
4. Загрейте фурната на около 200ºС (за разтопяване на сиренето после)
5. Щом стане хлябът може да добавите още зехтин и да изпечете и другата страна
6. Когато сте готови, подредете филийките в тава за печене
Гарниране:
1. След около 10 мин. сте готови да сложите доматите върху прясно приготвения хляб
2. Слагайте щедро, тъй като доматите са основна съставка в рецептата
3. Поръсете със сирене
4. Сложете хлебчетата във фурната докато се разтопи сиренето
5. Извадете и изчакайте да се поохладят преди да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ