Средиземноморски пай със сирене
С това си замезват византийците.
Необходими продукти:
- зехтин
- 2 средно големи картофа, обелени и нарязани на кръгчета с дебелина 4,6 см
- 1/2 ч.ч. нарязан на кубчета лук
- 230 г (ок. 8 чаши) бейби спанак
- 3 маслини "Каламата", без костилките, нарязани (или 50 г нарязани маслини без костилки по избор)
- 2 яйца
- 3 белтъка
- 1 чаша нискомаслена рикота или друго обезмаслено саламурено сирене
- 1 с.л. натрошена фета
- 3 с.л. фино нарязан пресен (3 ч.л. сушен) босилек или копър, разделени на 2 порции
- 3 домата "Рома", нарязани на кръгчета с дебелина 3,6 см - по желание
- 1 1/2 с.л. настъргано сирене Асиаго или пармезан
- 1 1/2 с.л. настъргана нискомаслена моцарела
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 180ºС и намажете тавичка за пай с диаметър 22,9 см със зехтин. Наредете по дъното на тавичката кръгчетата картофи. Нарежете останалите парчета на половини и подредете по ръба на тавичката.
2. Печете 12-15 мин. Извадете от фурната и оставете настрана. Намажете тиган за соте със зехтин и задушете лука на слаб огън до омекване или ок. 5 мин. Добавете спанака в тигана и оставете за около 2-3 мин. Махнете от огъня. Разбъркайте вътре маслините.
3. В купа разбийте яйцата и белтъците. Прибавете в тях рикотата или саламуреното сирене и фетата. Сложете половината босилек или копът и отделете настрана.
4. Сипете с лъжица сместа от лук и спанак в тавичката за пай върху изпечените картофи. Сложете слой от яйчената смес, след това доматите (ако желаете). Печете 20-25 мин. или докато яйцата станат готови, а нож, пъхнат вътре в пая, излиза чист.
5. Поръсете с настърганото сирене равномерно върху пая и отгоре добавете останалия босилек или копър. Върнете във фурната за 5 мин. или докато се разтопи сиренето.
6. Извадете от фурната и оставете да се охлади за 5 мин. Нарежете пая на 4 резена. Сервирайте веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ