Спагети с пилешки хапки, зеленчуци и соев сос
Пилешки хапки с тиквички, лук, чушки, моркови и чесън в соев сос, запържени с паста или азиатски нудли.
Необходими продукти:
- 300-350 г пилешко филе (гърди, а може и бут без кост)
- 4 с.л. олио
- сол и пипер
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 зелена и 1 червена чушка
- 1/2 тиквичка или повече, ако тиквичката е малка
- 4 с.л. соев сос
- 2-4 скилидки чесън
- 400 г спагети, друг вид паста или азиатски спагети по избор + вода и сол за варенето или попарването
- още соев сос при необходимост
- лют пипер по желание
- сусам или пресен лук за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото филе нарежете на лентички. Поръсете със сол и пипер, разбъркайте и оставете настрана.
2. Лука нарежете на кубчета, чушките - на полумесеци, тиквичките на гредички, моркова - на коси парченца, а чесъна наситнете.
3. Сгорещете 2 с.л. олио в много голям тиган с незалепващо покритие на умерен огън и запържете месцата за 4 минути като бъркате. Щом побелеят от всички страни, добавете лука и гответе още 2 минути.
4. Прибавете чушките и морковите, сипете още 2 с.л. олио и 3-4 с.л. вода и оставете да се готвят 7 минути като леко намалите огъня.
5. Кипнете вода и сварете пастата. Ако е от вариантите без варене, попарете я с вряла вода.
6. Вкарайте тиквичките и чесъна в тигана, залейте със соевия сос и капнете малко вода, ако е нужно. Оставете да се готвят 4 минути като периодично бъркате.
7. Отцедете спагетите или пастата от водата и добавете в тигана. Намалете огъня на слаб и бъркайте 3-4 минути нежно, за да не ги накъсате. Ако са от дългото китайско фиде, можете да срежете с ножица на няколко места, за да може да се разбъркат добре компонентите на ястието.
8. Опитайте на вкус. При необходимост покапете още малко соев сос. Можете да ръснете и люспи лют пипер за пикантна нотка.
9. Поднесете с поръска от сусамови семена или нарязани косо перца пресен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ