Солен тиквеник с маслини
Постно тестено руло с плънка от маслини, тиква и резене.
Бон Апети
Излъчен на 21.12.2017
Тестена закуска с тиква и маслини - една странна рецепта за тиквеник в солен вариант, която Лора и Стоян представят с идея да се разнообразят традиционните тестени закуски с нещо малко по-засукано. Това е вид руло с тиква, което има деликатна сладост и като цяло минава в категорията на солените ястия - идеална закуска и дори ордьовър, който можете да нарежете на охлювчета вместо соленки.
Първо замесваме тестото като пресяваме брашното със солта, шупваме суха мая със захар и топла вода и след това обединяваме сухите и мокрите съставки и доливаме зехтин. Меси се нелепнещо тесто, което се оставя да втаса. През това време тиквата се нарязва на парчета, осолява се, намазнява се и се пържи в сгорещен сух тиган. След това към нея се добавят нарязани зелени маслини и резене и плънката се дърпа настрани да се охлади.
Тестото се премесва и се разточва на кора с дължина 45 см. и ширина около 15 см. Пълни се с тиквената смес и се навива на руло. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 минути и после се допича на 180 градуса. Ако не постите, можете да го сервирате с кисело мляко. Идея е и да го направите малко по сладникаво като след изпичането покапете с мед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ