Сладък кекс с кашкавал и сметана
Сметанов кекс със сирене - салвадорска кесадиля.
Бон Апети
Излъчен на 13.12.2017
Салвадорска кесадиля или кесадия - това няма нищо общо с традиционната кесадиля, представляваща захлупена плоска питка с плънка, защото е десерт, подобен на кекс, който съчетава приятна сладост, ванилов дъх и лека соленесто, за която допринася рендосаното жълто сирене в тестото. Такъв сладкиш забъркват Лора и Стоян - лесен, ексцентричен и особено подходящ за семейна закуска.
В купа се смесват сухите съставки - брашно, бакпулвер и щипка сол. А после остават да чакат своя ред. Отделно се рендосва жълто сирене. Готвачите препоръчват грана падано, но можете да опитате с чедър, гауда или обикновен твърд кашкавал. После в друга купа се разбива маслото със захарта до образуването на текстура, наподобяваща извара. После постепенно при непрестанна работа на миксера се вкарват яйцата. След това приключваме с миксера и работим на ръка.
В сместа влиза и рендосаното сирене, разбърква се и на финала се добавят сухите съставки. Когато всичко е добре разбъркано, се прехвърля в намазана с маслко и набрашнена тавичка. Поръсва се със семена сусам и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. След изваждане от печката изчакваме сладкишът леко да се охлади, вадим от тавата и сме готови да хапваме. Идеално се връзва с чаша чай или мляко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ