Сладоледен сладкиш със сини сливи и вино
Плодово сорбе с ванилия и вино.
Бон Апети
Излъчен на 11.10.2017
Сорбе със сини сливи в сладък винен сос с дъх на ванилия готвят Лора и Стоян, като представят рецепта за вид плодов сладоледен сладкиш, с който можете да посрещнете гости. Десертът се получава и от други плодове, затова използвайте начина на приготвяне като придобиване на базисни познания в правенето на домашни сладоледи, а след това импровизирайте според вкуса, наличните плодове вкъщи и сезона. Ето и как се прави сорбе със сливи:
Сливите се разполовяват, почистват се от костилката и се подреждат в тава с ципата надолу. След това се покапват с мед и се пекат на 200 градуса за половин час. През това време се прави соса - в касерола се изсипва бяла захар, добавят се семките и шушулката на една ванилия и се залива с червено десертно вино. Лора и Стоян избират Мадейра, но можете да използвате и традиционната Марсала. Сосът се кипва и редуцира, а след това не забравяйте да извадите шушулката от него.
Изпечените сливи се пюрират с пасатор, после се прецеждат и след това се смесват с винената редукция. Пресипват се в метален съд и се прибират във фризера, като на всеки 40-тина минути десертът се разбърква. На петия час от стартирането на начинанието вече ще иамте съвършен сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ