Сладко-кисела салата от краставици с лук
Инстантни кисели краставички в саламура.
Необходими продукти:
- 1 кг краставици
- 100 г лук (2/3 глава лук; можете да замените с глава шалот)
- 100 г захар
- 2 ч.л. сол
- 1 с.л. сух копър или 2 с.л. наситнени пресни листа копър
- 125 мл оцет
- 125 мл вряла вода
Начин на приготвяне:
1. Краставиците обелете. Можете да оставите част от люспата на места, за да е по-шарена салатата. Трябва обаче да измиете много хубаво, ако не са домашни. Разполовете по дължина. Ако са образували неприятни семки, ги изгребете с чаена лъжичка. Нарежете половинките краставици на полумесеци с дебелина около 0,5 см. Прехвърлете в купа.
2. Лука обелете, разполовете и нарежете на полумесеци. След това разделете отделните влакна на резените и прибавете при краставиците.
3. Изсипете в суха купа захарта и смесете със солта. Добавете копъра, залейте с оцета и врялата вода и бъркайте докато захарта се разтвори. След това с получената саламура залейте краставиците с лука и разбъркайте хубаво.
4. Приберете в хладилник между 1 и 4 часа. Поднесете студени, като отцедите част от саламурата. Тази салата е идеално мезе за ракия и гранитура към печени меса и морски дарове.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ