Сладки талиатели със смокиня
Паста с лук, гъби и смокини.
Необходими продукти:
- 2 порции талиатели
- 1 глава червен лук, фино нарязан на филийки
- 200 г гъби, нарязани на филийки
- 100 г сирене фета или моцарела
- 8 смокини, нарязани на хапки
- 1 с.л. захар
- зехтин Еxtra virgin
- зехтин за готвене
- песто
- балсамов оцет
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Сложете малко сол и зехтин в тенджерка с кипяща вода и прибавете пастата.
2. В тиганче сложете зехтин и карамелизирайте лука на слаб огън. Прибавете малка щипка захар, когато лукът омекне, разбъркайте хубаво, така че захарта да се разтопи и прибавете нарязаните на филийки гъби. Щом омекнат, свалете тигана от огъня.
3. Когато пастата се свари, я отцедете бързо и я върнете в топлата тенджера. Прибавете щедро количество песто, малко зехтин Еxtra virgin, балсамов оцет и овкусете всичко със сол и пипер. Разбъркайте хубаво и прибавете гъбите, лука и смокините. Трябва да направите това докато пастата е още гореща, за да могат да омекнат смокините. Добра идея е и да ги оставите на стайна температура преди готвенето.
4. Поднесете всичко в затоплена чиния, поръсено със сирене фета, също на стайна температура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ