Сладки с течен шоколад
Сладки с пълнеж от течен шоколад и лешници.
Необходими продукти:
- 2 чаени чаши брашно
- ¼ ч.л. сол
- ½ ч.л. бакпулвер
- ½ ч.л. канела
- ½ чаена чаша размекнато, несолено масло
- 1 чаена чаша захар
- 1 яйце, леко разбито
- 2 супени лъжици прясно мляко
- ½ ч.л. ванилия
- ½ чаена чаша Нутела(течен шоколад)
- ¼ чаена чаша полусладки парченца шоколад
- ¼ чаена чаша лешникови ядки - печени, обелени и нарязани на ситно
Начин на приготвяне:
1. Запечете лешниците на 150 градуса за около 10-15 минути. Поставете горещите ядки в кърпа и търкайте енергично докато люспите паднат. Ако можете обелете и останалите люспи и поставете в кухненски робот. Смелете на по-едри парчета.
2. Смесете брашното, солта, канелата и бакпулвера в купа. В друга, по-голяма купа, разбийте захарта и маслото. Добавете всички сухи съставки и разбийте добре до хомогенна смес. Добавете яйцето, млякото и ванилията и отново разбъркайте.
3. Разточете тестото на леко набрашнена повърхност и оформете две отделни топки. Увийте и оставете в хладилник поне за един час.
4. Загрейте фурната до 180 градуса. Върху набрашнена повърхност разточете тесто с дебелина 5-6 милиметра и с помощта на форма за сладки или с чаша направете кръгчета. Сложете течния шоколад в шприц или сладкарски пош и поставете по около ½ чаена лъжичка в центъра на всяка сладка. Прегънете на две и запечатайте краищата като дупчите с вилица.
5. Печете сладките за около 8-10 минути докато краищата им леко покафенеят. Поставете върху решетка, за да се охладят.
6. След като сладките са напълно изстинали, разтопете парченцата шоколад. С върха на вилица поръсете разтопения шоколад върху сладките. Сложете отгоре и лешниците. Оставете още 5-10 минути, за да се втвърди шоколада.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ