Сладкиш с цитрусов крем и белтъчна коричка
Пай с плодово-яйчен крем и коричка от карамелизиран меренг.
Необходими продукти:
- 200 г брашно
- 130 г масло
- 4 яйца
- 4 белтъка
- ванилова есенция
- 1 ч.л. сол
- 400 г захар
- 1 лимон
- 1 портокал
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в тава, добавете 1 ч.л. сол и 1 с.л. захар. Нарежете студеното масло и претрийте на трохи.
2. Разбийте 1 яйце с 2 с.л. вода и ванилията и излейте тази смес при торхите. Замесете твърдо тесто, увийте във фолио и приберете в хладилник за 30-тина минути.
3. Разточете тестото на тънка кръгла кора и я прехвърлете в тава, като оставите и бордове. Отрежете увисналите парчета от тесто, които излизат извън тавата.
4. Покрийте тестото с хартия за печене и изсипете отгоре боб или морска сол. Те ще пазят да не набухне и развали формата си.
5. Печете 20 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна, като след 10-тата минута махнете боба.
6. В тенджера смесете 150 г захар със сока и кората на цитрусите. Кипнете и махнете от огъня. Разбийте три яйца, върнете сместа на огъня и щом заври, на тънка струйка добавете яйцата. Бъркайте на слаб огън докато се получи гъст крем. Махнете от котлона, изчакайте леко да се охлади като периодично разбърквате, а после покрийте със стреч фолио и приберете в хладилника.
7. След около час кремът трябва да е много гъст, а блатът - изстинал напълно. Изсипете крема в основата на сладкиша и върнете в хладилника.
8. Кипнете 240 г захар със 100 мл вода докато се получи захарен сироп.
9. Разбийте 4-те белтъка на пяна и след това при непрестанно разбиване налейте захарния сироп в тях. Трябва да се получи гъст крем.
10. Украсете с него сладкиша и запечете с горелка до получаването на кафява коричка. Съхранявайте в хладилник.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ