Регистрация

Сладкиш от тиква с извара и маково семе

Сладкиш от тиква с извара и маково семе
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 3128

Тиквен сладкиш без брашно.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг тиква или 600 г печена тиква (без кората)
  • масло и захар
  • 40 г маково семе
  • кората на 1 лимон
  • 500 г извара
  • 5-6 с.л. захар
  • 5 яйца
  • 5 с.л. царевично брашно
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • 100 г заквасена сметана (може и много гъсто кисело мляко)

Начин на приготвяне:

1. Тиквата нарежете на парчета като изчистите семките, но не белите кората. Разпределете в тава, намажете с разтопено масло, поръсете с 1,5 с.л. захар и изпечете на 190 градуса в предварително загрята фурна за 40-тина минути. След това махнете кората. Трябва да ви остане около 600 г тиква. Можете и да си купите готова печена тиква, но тогава я поръсете със захар. Чистото количество продукт трябва да е 600 грама.

2. Маковото семе залейте с вода и оставете да кисне и да набъбне.

3. Изварата смесете с 2 ч.л. бакпулвер, 2 яйца, 1,5 с.л. захар, 2 с.л. царевично брашно. Разбърквайте хубаво след добавянето на всяка съставка, а на финала вкарайте и набъбналото и отцедено от водата маково семе. Разбъркайте финално.

4. Готовата и обелена тиква пюрирайте с пасатор. Отделете си 100 г от пюрето. Към останалото количество добавете 2 яйца, 1,5 с.л. захар, 1 ч.л. бакпулвер, лимоновата кора, 3 с.л. царевично брашно. След това пюрирайте отново докато се получи гладко пюре.

5. Вземете формичка за торти 24-26 см. с махащо се дъно и намажете дъното и стените с масло. Започнете да изсипвате сладкиша като редувате - 2 лъжички в центъра на съда от тиквеното пюре, върху него 1 с.л. от сместа с извара и мак. Отгоре пак тиквено пюре, след това пак извара. И така до изчерпване на количествата. Тръснете леко, за да се наместят продуктите във формичката.

6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35 минути.

7. Заделените 100 мл пюрирана тиква смесете с 1 яйце, 2 с.л. захар и заквасената сметана. Разбъркайте на ръка. Залейте сладкиша с този крем и допечете за още 10 минути.

8. Извадете от фурната, охладете и махнете стените на формичката. Дръжте в хладилник до момента на сервиране.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. рут
  2. tasty
  3. пай
  4. 70
  5. епизод
  6. пика
  7. 31
  8. бар
  9. магданоз

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта