Сладкиш от лаваш с ябълки и стафиди
Щрудел от лаваш или сладка баница от лаваш с плодове и канела.
Необходими продукти:
- 1 голям лаваш - около 250 г
- 80 г стафиди
- 4-6 ябълки - зависи от големината; с червени е по-вкусно
- 3-4 с.л. захар
- 1 ч.л. канела
- 30-40 г масло или растителна мазнина, ако искате да е постно
Начин на приготвяне:
1. Стафидите накиснете във вряла вода за 20-тина минути, за да се отпуснат.
2. Ябълките обелете, почистете и рендосайте. Изсипете в купа и пуснете в микровълнова фурна (не е задължително) за 2-3 минути.
3. Отцедете добре стафидите от водата и ги прибавете към ябълките. Овкусете със захар и канела и разбъркайте.
4. Разгърнете лаваша, намажете го с разтопено масло или растителна мазнина и отгоре намажете плодовата смес. Завийте на руло.
5. Прехвърлете рулото в тава, застлана с хартия за печене. По желание можете да разрежете на няколко по-малки рулца. Намжете отгоре тестото с още мазнина.
6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.
7. Можете да поднесете по желание с бита сметана или с разбъркана заквасена сметана с мед, кленов сироп или пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ