Сладка баница с тиква по ямболски
Тиквеник със задушена тиква и канела.
Сладкиш с тиква цигулка се готви в Кухнята на Звездев, като това е поредният вариант за регионален тиквеник, идващ от Ямбол. Прави се лесно, а и може да нахрани доста гърла. Освен това оформянето му позволява да се сервира и като красив домашен десерт за гости.
Първо тиква цигулка се рендосва на едро ренде. В тиган се сгорещява олио и рендосаната тиква се задушава до леко омекване. Добавя се голямо количество захар и канела за аромат. Готви се докато захарта се разтвори и в кухнята заухае на карамел. Плънката се маха от котлона и се изчаква да изстине.
Баницата се реди като се намазнява тава, слагат се точени кори, намазняват се и се разпределя част от тиквената смес. Отгоре кори, после плънка, пак кори, плънка и така докато се завърши с кори. Те също се покапват с олио. След това сладкишът се реже на ромбове. Как точно се прави - гледайте във видеото.
Остава само да изпечете. Първо се пъхва в предварително загрята на 160 градуса фурна за 20 минути и след това температурата се увеличава на 180 градуса. Готви се още 20-25 минути. В някои части на страната след изваждане заливат горещия десерт със студен захарен сироп (кипнат разтвор от 50:50 вода и захар).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ