Сладка баница с орехи и сироп
Баклава с бити яйца и орехи.
Торто баница или десертна баница с плънка от ядки, бити яйца и лимонов аромат се готви в Кухнята на Звездев. Сладкишът наподобява баклава, защото се сиропира, но си има и нотка индивидуалност.
Първо в купа се разбиват яйцата. Към тях се добавя захар, а после - олио и смес от брашно и бакпулвер. Получава се пухкав яйчен крем. Орехите се смилат на едро или се нарязват с нож. Приготвя се и захарен сироп от вода, захар, ванилия и лимонов сок. Готови кори за баница се прегъват на 2 части. Слага се двойна кора на дъното на намаслена тава, покапва се с крем и се поръсва с орехи. Следват кора, крем орехи и така до изчерпване на количествата. Завършва се с няколо кори, които се намазват с олио.
Сладкишът се пече на 180 градуса до покафеняване, а след изваждане веднага се залива с изстиналия вече крем. Оставя се да се сиропира и се съхранява в хладилник.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ