Скордаля - картофен сос с ядки и чесън
Сос Скордаля - мачкани картофи с бадеми, чесън, зехтин и оцет за гарнитура, мезе или топкане.
Необходими продукти:
- 900 г картофи
- 1,5 л вода
- 2 ч.л. сол
- 150 г бадеми + вряла вода или 120 г белени бадеми
- 6-8 скилидки чесън
- 175 мл зехтин + 1/2 ч.л. сол
- 50 мл бял оцет
- лимонова кора и магданоз по желание
- крекери и маслини за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, нарежете на едро, измийте и изсипете в тенджера. Залейте с водата, добавете 2 ч.л. сол и кипнете. Отпенете, намалете огъня на умерен към слаб, захлупете с капак и гответе 25 минути докато омекнат добре.
2. Ако използвате бадеми с ципа, залейте ги с вряла вода в купа и оставете да покиснат. След това ципата ще падне лесно - обелете ги. За да си спестите тази работа, можете да си купите директно обелени бланширани бадеми. Обелените бадеми прехвърлете в купата на чопъра.
3. Добавете скилидките чесън, зехтина със сол и оцета. Пасирайте до получаването на гъста кремообразна паста.
4. Картофите отцедете от водата на варенето и намачкайте с преса или електрическа мачкалка за картофено пюре.
5. Изсипетте смлените бадеми с чесън и подправки при картофите и разбъркайте хубаво соса. Това е вашата Скордаля.
6. Прехвърлете в купа или в индивидуални чинии, поръсете с лимонова кора по желание и украсете с листа пресен магданоз.
7. Поднесете като гарнитура, сос за мазане и потапяне на хляб, сухари, солети, соленки, крекери, пресни зеленчуци. Можете да сериврате с добавка от маслини.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ