Регистрация

Скордаля - картофен сос с ядки и чесън

Скордаля - картофен сос с ядки и чесън
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 2324

Сос Скордаля - мачкани картофи с бадеми, чесън, зехтин и оцет за гарнитура, мезе или топкане.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 900 г картофи
  • 1,5 л вода
  • 2 ч.л. сол
  • 150 г бадеми + вряла вода или 120 г белени бадеми
  • 6-8 скилидки чесън
  • 175 мл зехтин + 1/2 ч.л. сол
  • 50 мл бял оцет
  • лимонова кора и магданоз по желание
  • крекери и маслини за поднасяне по желание

Начин на приготвяне:

1. Картофите обелете, нарежете на едро, измийте и изсипете в тенджера. Залейте с водата, добавете 2 ч.л. сол и кипнете. Отпенете, намалете огъня на умерен към слаб, захлупете с капак и гответе 25 минути докато омекнат добре.

2. Ако използвате бадеми с ципа, залейте ги с вряла вода в купа и оставете да покиснат. След това ципата ще падне лесно - обелете ги. За да си спестите тази работа, можете да си купите директно обелени бланширани бадеми. Обелените бадеми прехвърлете в купата на чопъра.

3. Добавете скилидките чесън, зехтина със сол и оцета. Пасирайте до получаването на гъста кремообразна паста.

4. Картофите отцедете от водата на варенето и намачкайте с преса или електрическа мачкалка за картофено пюре.

5. Изсипетте смлените бадеми с чесън и подправки при картофите и разбъркайте хубаво соса. Това е вашата Скордаля.

6. Прехвърлете в купа или в индивидуални чинии, поръсете с лимонова кора по желание и украсете с листа пресен магданоз.

7. Поднесете като гарнитура, сос за мазане и потапяне на хляб, сухари, солети, соленки, крекери, пресни зеленчуци. Можете да сериврате с добавка от маслини.

 

Източник: YouTube/Всегда Вксуно

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта