Скалопини в бекон
Морски скалопини в бекон и портокалов сос.
Необходими продукти:
- 10 морски скалопини
- 10 парчета бекон
- 2 ч.ч. пилешки бульона
- 1 портокал
- сол и пипер
- масло (неосолено)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително тенджера с двойно дъно.
2. Изцедете и прецедете с цедка сока на портокала.
3. Запържете бекона, но не до пълна готовност, за да не стане твърд, докато се сготвят скалопините.
4. Овкусете със сол и пипер скалопините от двете страни и разтопете достатъчно количество масло в неръждаем тиган на слаб огън. Когато маслото се разтопи, увеличете котлона до умерен, а щом започне да покафенява, прибавете скалопините. Изчакайте да се запържат по 2 мин. от всяка страна, без да ги разбърквате или местите в тигана.
5. След това ги извадете и заделете в чиния. Ако беконът е готов, можете да ги увиете, като използвате клечка за зъби, за по-здраво.
6. Отцедете излишното масло от тигана на скалопините. Върнете съда на котлона и увеличете огъня до средно-силен. Налейте бульона и половината портокалов сок. Остържете залепналото по дъното и разбъркайте за около 2 мин. и го прецедете в огнеупорен съд. Върнете отново в тигана прецедения сос и сложете на умерен огън.
7. Докато разбърквате от време на време соса, продължете с увиването на скалопините, докато увиете всички. Сложете ги в загрятата тенджера с двойно дъно, като можете да добавите и всички сокове, останали от месото. Варете 3 мин., докато се сгъстява сосът.
8. Добавете останалия портокалов сок в тиганчето със соса, намалете огъня до средно-слаб и не спирайте да разбърквате, за да не загори.
9. Когато скалопините са готови, ги извадете и пригответе чиния. Щом сосът се сгъсти до до желаната консистенция, полейте щедро количество върху скалопините и пондесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ