Свинско с наденица и картофи в бирен сос
Задушено свинско в бира с бекон, наденички, картофи и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 200 г бекон - цяло парче, а не слайсове
- 250 г наденица или малки наденички
- 3 скилидки чесън
- 3 с.л. олио
- 800 г свинска плешка
- 1 глава лук
- 1 много голям морков или 2 по-малки
- 1 с.л. брашно
- 500 мл тъмна бира
- 100-200 мл врялва вода
- сол на вкус (1-1,5 ч.л.)
- 4 големи картофа
- 2 червени чушки
- стрък пресен лук или листа магданоз по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете бекона на правоъгълници, наденицата на полумесеци, а ако са малки наденички - на кръгчета. Месото разделете на 8 парчета. Морковите - на кръгчета, лука на полумесеци, чушките на правоъгълници, а скилидките чесън натиснете, за да се разпукат със страната на ножа.
2. Сгорещете на умерен огън олиото в голям тиган. Изсипете бекона, чесъна и наденичките, гответе и бъркайте 4-5 минути. Извадете в отделен съд и увеличете огъня на силен. Подредете месата в тигана и запечатайте за по 5 минути от страна докато хванат коричка. Извадете в отделен съд и намалете огъня отново на умерен.
3. Изсипете в събралата се мазнина от месото лука и морковите. Бъркайте 6-7 минути докато лукът потъмнее леко, а морковите хванат коричка. Върнете в ястието наденичките с бекон, поръсете брашното и мешайте 1 минута.
4. Залейте с бирата и щом закъкри, вкарайте в ястието и парчетата свинско месо. Осолете на вкус и по желание сипете врява вода. Сложете капак и оставете да се готви 30 минути на умерен към слаб огън.
5. Обелете картофите и ги нарежете на хапки. Добавете картофите и чушките в ястието, размешайте и оставете под капак докато картофите се разварят - около 30-40 минути.
6. Разпределете в индивидуални порции, залейте с част от соса и поръсете по желание с наситнен пресен лук или листа магданоз за разкош. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ