Свинско с грах по български
Традиционна манджа за месо с грах от българските готварски книги.
Необходими продукти:
- 1 кутия или буркан грах около 500 г
- 1-2 глави стар лук
- 1 голям или два малки моркови
- около 500 г свинско месо
- 2 домата
- зехтин/олио
- сол
- черен пипер
- чубрица
- червен пипер
- брашно (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете свинското на кубчета, настържете доматите на ренде, като отстраните люспите след рендосването. Изчистете лука и го нарежете на ситно, а морковите обелете и нарежете на полумесеци.
2. Запържете лука и морковите в малко зехтин/олио и след като поомекнат, добавете свинското месце и го оставете да се готви, докато хване лека коричка.
3. След това налейте 700 мл вода и оставете ястието да къкри на средна степен, докато месото се развари хубаво и можете да го обявите за готово.
4. Добавете граха, като предварително го изцедите. Пробвайте го на вкус и доколко е сварен - ако е добре сварен, оставете да поври около 5-6 минути. Ако е по-твърд - варете докато омекне.
5. Добавете настъргания домат и подправките - чубрица, червен и черен пипер и сол. Ако ястието е с по-рядка консистенция, може да добавите брашно, разтворено в малко вода. В този случай варете още 5 минути.
6. Най-накрая аз добавям пресован чесън - 2-3 скилидки, зависи от големината им, но преценете сами как ще ви е най-вкусно.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ