Свински кюфтачета в доматен сос
Мини кюфтета от свинско в зеленчуков сос.
Необходими продукти:
- 450 г свинска кайма
- 1 глава лук
- скилидка чесън
- 2 с.л. галета
- сол, пипер и кимион на вкус
- 1 с.л. олио
За соса:
- 400 г домати
- 1 глава лук
- 1 с.л. олио
- 3 червени чушки
- 1 люта чушка по желание
- сол и пипер на вкус
- китка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Свинската кайма изсипете в купа. Добавете наситнения или рендосан лук, намачкания чесън, галетата и подправките. С мокри ръце оформете 16 малки кюфтенца от сместа и ги подрете в тава. Увийте със стреч фолио и приберете в хладилника.
2. Обелете доматите и ги пюрирайте с пасатор или рендосайте.
3. Лука наситнете, чушките нарежете на кубчета.
4. Сгорещете олиото за соса в тиган или касерола. Запържете в него лука, добавете чушките, гответе още 2 минути и след това залейте с доматите и 200 мл вода. Добавете подправки и оставете да къкри до редуциране. Можете да добавите и 1/2 ч.л. захар за регулиране на киселинността. Когато сосът е готов махнете от огъня и добавете в него наситнения магданоз. Разбъркайте.
5. Чак след това се върнете към кюфтенцата. Сгорещете олио и ги запържете от всички страни докато хванат хрупкава коричка. След това залейте със соса и оставете да покъкрят 10-тина минути на умерен огън.
6. Сервирайте с хляб за топкане или като сос за сварена паста.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ