Салата Тбилиси с варено телешко, боб и чушки
Салата с телешко или предястие от варено телешко с чушки, лук, боб и магданоз.
Необходими продукти:
- 250 г варено телешко или 280 г прясно телешко
- (лук, магданоз, морков, дафинов лист, бахар, пипер на зърна - ако ще варите телешкото)
- 1 консерва 400 г червен боб
- 2 големи червени сладки чушки
- 1 глава червен лук
- 2 скилидки чесън
- 50 г орехи
- връзка магданоз
- сол и пипер на вкус
- 2-3 с.л. зехтин
- 1 с.л. оцет + 2 с.л. вода
Начин на приготвяне:
1. Ако телешкото е сурово, си го сварете, като си направите и страхотен домашен бульон за друго готвене - на супи или яхнии. Сложете месото в тенджера, залейте с 1,2 л студена вода и кипнете на силен огън. Намалете котлона на слаб, отпенете хубаво и добавете дръжки от магданоз, парче моркови и лук, зърна пипер и бахар, дафинов лист. Сложете капак и оставете да се готви 1-1:30 часа.
2. Червения лук нарежете на полумесеци, разрохкайте, за да се разпаднат, прехвърлете в купичка и залейте с 1 с.л. оцет и 2 с.л. вода. Оставете настрана да се маринова.
3. Чушките измийте, почистете, нарежете на надлъжни четвъртини и след това всяка от тях на полумесеци. Прехвърлете в купа.
4. Червения боб излейте от консервата в цедка, измийте под течаща вода, прехвърлете върху домакинска хартия или салфетка, подсушете и чак тогава добавете в салатата.
5. Орехите запечете на фурна за 5-6 минути на 200 градуса и след това натрошете. Изсипете при останалите продукти.
6. Наситнете листата на магданоза и добавете към салатата. Намачкайте чесъна и отцедете червения лук от маринатата и също прибавете.
7. Свареното месо охладете. Бульона си прецедете и пресипете в буркан, пък него пъхнете в хладилника. Месото накъсайте с ръце на влакна като за каша или нарежете с нож. Изсипете в купата.
8. Овкусете със сол и пипер и разбъркайте. Залейте със зехтин и размешайте финално, след като сте се убедили, че подправките са достатъчно.
9. Поднесете като студено мезе, салата, предястие и дори леко основно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ