Родопски постни сарми със зеле и ориз
Постни малки зелеви сармички с плънка от ориз без пържене.
Апетитните постни сарми с кисело зеле са традиционен представител на българската трапеза за Бъдни вечер. Как да ги направите дребни, кокетни, вкусни и леки за стомаха, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Ястието е типично за родопската кухня, защото в тези сарми липсват сушените плодове и правенето на запръжка, но за сметка на това се залага на малкия размер, който ги превръща в зимни солени бонбонки.
Оризът се измива много добре и се накисва във вода докато водата остане бистра след измиване. Следва да се подправи със съвсем малко сол (все пак и киселото зеле е солено), червен и черен пипер, джоджен и кимион, който придава на ястието аромат на мръвка. Добавя се наситнена глава лук и всичко се разбърква заедно, за да се превърне в празнична плънка за сарми. А после листата кисело зеле се разчупват на парчета колкото длан, за да се увият в тях стегнати вързопчета. Редят се в тенджера върху събраните кочани от листата, но много плътно, за да не се разтворят. Покриват се с няколко листа, похлупват се с чиния, заливат се с вода и се слагат да къкрят. Два часа на слаб котлон обещават сигурен резултат.
За да видите точните продукти и стъпки на готвене, гледайте видеото на Звездев по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ