Регистрация

Родопски постни сарми със зеле и ориз



Родопски постни сарми със зеле и ориз
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 880

Постни малки зелеви сармички с плънка от ориз без пържене.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Апетитните постни сарми с кисело зеле са традиционен представител на българската трапеза за Бъдни вечер. Как да ги направите дребни, кокетни, вкусни и леки за стомаха, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Ястието е типично за родопската кухня, защото в тези сарми липсват сушените плодове и правенето на запръжка, но за сметка на това се залага на малкия размер, който ги превръща в зимни солени бонбонки.

Оризът се измива много добре и се накисва във вода докато водата остане бистра след измиване. Следва да се подправи със съвсем малко сол (все пак и киселото зеле е солено), червен и черен пипер, джоджен и кимион, който придава на ястието аромат на мръвка. Добавя се наситнена глава лук и всичко се разбърква заедно, за да се превърне в празнична плънка за сарми. А после листата кисело зеле се разчупват на парчета колкото длан, за да се увият в тях стегнати вързопчета. Редят се в тенджера върху събраните кочани от листата, но много плътно, за да не се разтворят. Покриват се с няколко листа, похлупват се с чиния, заливат се с вода и се слагат да къкрят. Два часа на слаб котлон обещават сигурен резултат.

За да видите точните продукти и стъпки на готвене, гледайте видеото на Звездев по-горе.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта