Риба тон и зеленчуци на грил
Печено ястие с морска риба.
Необходими продукти:
- 400 г риба тон
- 2 сладки червени чушки
- 2 тиквички, нарязани на филийки
- патладжан, нарязан на филийки
- пресен лимонов сок
- бсилек
- риган
- зехтин
- зехтин Еxtra virgin
- балсамов оцет
- сол и пипер
По желание:
- нар
Начин на приготвяне:
1. Препечете червените чушки на скарата или на котлона, като ги обръщате, докато почернеят от всички страни. Сложете ги в купа и покрийте с найлоново фолио, за да се задушат за около 10 мин.
2. Сложете ригана в саханче с щипка сол и счукайте, поръсете с малко зехтин и отново счукайте. Покрийте с тази смес рибата тон, заедно с малко лимонов сок и щедро количество сол и пипер. Оставете да се маринова.
3. Обелете изпечените чушки, отстранете семената им и ги накъсайте на парченца.
4. Изпечете в оребрен тиган или на скарата резените тиквички и патладжан и ги сложете при чушките.
5. Овкусете зеленчуците със зехтин Еxtra virgin, балсамов оцет и сол и пипер и заделете.
6. Изпечете в същия тиган рибата тон за около 1 мин. от всяка страна или до предпочитаната готовност.
7. Проверете дали зеленчуците са достатъчно овкусени и прибавете шепа листа босилек.
8. Поднесете зеленчуците с резен риба тон отгоре и по желание полейте с прясно изстискан нар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ