Редена мусака от тиквички с кайма и домати
Екстравагантна домашна мусака с панирани пържени тиквички, кайма, домати на шайби и млечно-яйчена заливка.
Необходими продукти:
- 2-3 големи тиквички (в зависимост от големината на тавата, в която ще готвите ястието)
- 500 г кайма - смес или телешка по желание
- 3 малки домата
- 2 големи домата
- 1глава кромид лук
- брашно за паниране
- олио за пържене
- 1ч.л. къри
- 1ч.л. черен пипер
- 1с.л. червен пипер
- 1 с.л. пикантина или друга подобна подправка
- сол на вкус (като имате предвид, че универсалната подправка съдържа сол в себе си)
- връзка копър (при липса на пресен може и 2 с.л. сух копър)
За заливката:
- 3 яйца
- 1 кофичка кисело мляко
- 2 с.л. брашно
- 100 мл вода
- прясно мляко (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Измийте хубаво тиквичките и без да ги белите, ги нарежете на филийки. Осолете ги и ги оставете така за 20 мин. докато пуснат водата си.
2. След това ги подсушете и оваляйте в брашно, в което да останат още 15 мин.
3. Запържете ги в тиган от двете страни до почервеняване.
4. Докато тиквичките престояват съответно първо със солта и после с брашното, подгответе смес от каймата, нарязания на ситно лук, настърганите на ситно млаки домати, кърито, черния и чеврения пипери, пикантината, солта и копъра. Добавете и 400 мл вода, след което размесете добре до получаването на хомогенна смес.
5. Започнете реденето на мусаката. На дъното на тавата наредете един ред от пържените тиквички и след това го залейте с част от сместа с каймата. Сложете втори ред тиквички и долейте смес. Редувайте така до изчерпване на тиквичките и каймата.
6. Отгоре наредете големите домати, нарязани на филии и печете мусаката на 200-250 градуса до редуциране на водата.
7. През това време подгодтвете заливката като смесите в дълбок съд всички продукти и ги разбиете с тел, миксер или пасатор. Можете по желание да добавите и прясно мляко.
8. Залейте мусаката с млечната смес и върнете във фурната докато хване червеникаво-кафява коричка.
9. Поднесете ястието топло с таратор или свежа салатка по ваш избор.
10. Насладете се на кулинарния си шедьовър!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ