Пържоли от плешка в гъби със сметана
Свински пържоли в гъбено-сметанов сос с мащерка и лук.
Необходими продукти:
- 8 неголеми пържоли от свинска плешка - по 120-150 г всяка
- сол и пипер
- 3 с.л. олио
- 400 г печурки - пресни
- 50 г масло
- 1 глава лук
- 5 скилидки чесън
- 1,5 с.л. брашно
- 250 мл вода
- 200 мл млечна готварска незаквасена сметана
- 3/4 ч.л. сол
- 1 ч.л. суха мащерка
- магданоз или пресен лук по желание за завършек на ястието
Начин на приготвяне:
1. Пържолите обтрийте двустранно със сол и пипер и оставете да почиват докато направите и останалите заготовки.
2. Нарежете лука на парчета, гъбите на шайби, а чесъна си пригответе да пресирате по време на готвенето.
3. Сипете олиото в тиган и сгорещете на силен огън. Запечатайте пържолите за по 3 минути от страна и извадете в отделен съд.
4. На тяхно място изсипете гъбите и намалете температурата на умерена. Гответе като бъркате няколко минути и добавете маслото. Щом се разтопи и полепне по гъбките, изсипете лука. След 3-4 минути мешане, вкарайте и чесъна.
5. Поръсете брашното, разбъркайте и постепенно наливайте врялата вода. След като се абсорбира и се получи гъст сос, сипете студената сметана. Изчакайте да закъкри и овкусете със солта и мащерката. Размешайте хубаво.
6. Върнете пържолите в тигана и сложете капак. Оставете да се готвят 10 минути малко под средната температура.
7. Поднесете по 2 пържоли в порция, като разпределите върху месото сметановия сос от готвенето. На финала можете да поръсите с листа пресен магданоз или лук за хубост и свеж аромат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ