Пържен лук под тестена коричка
Постен пай с лук и пълнозърнесто брашно.
Бон Апети
Излъчен на 19.02.2018
Лучен пай или по-скоро карамелизиран лук в бяло вино под тестена коричка от пълнозърнесто брашно готвят Лора и Стоян като представят една рецепта без животински продукти, подходяща за постещи и вегани. Използват се малко продукти, готви се бързо, но термичната обработка е онзи фактор, който отнема бая време в направата.
Първо лука се нарязва на полумесеци и се запържва в сгорещен зехтин до карамелизиране в компанията на сол, пипер, мащерка и дафинов лист. Сгъстява се с брашно, а щом и то се запържи, се залива с бяло вино. Когато и виното се редуцира, се налива зеленчуков бульон. Готви се докато сосът се редуцира.
А докато лукът се готви, можем да си направим и тестото за капачетата. За него се смесва пълнозърнесто брашно със сол, зехтин и вода. Тестото се разточва на кора, а от нея се изрязват капачета, с които да се покрият формичките за брюле. Лукът се разпределя в купичките и отгоре се запечатва с тестената кора. Тя се намазва със зехтин и ястието се запича на фурна за 40-тина минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ