Пържени яйца на очи с авокадо
Бърз и лесен засищащ обяд с яйца, препечени филийки и авокадо.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- тиган с капак
- зехтин
- голяма буца масло
- гореща вода (количеството вода зависи от големината на тигана и броя яйца)
- сол и черен пипер на вкус
- авокадо
Заливка по избор:
- зехтин и балсамов оцет
- зехтин и сос Табаско/чили сос
- рибен сос (съвсем малко) и чили
Начин на приготвяне:
Трябва да приготвите яйцето за около 60 сек., като следвате следната процедура:
1. Загрейте тиган на умерен огън (тиганът не трябва да е прекалено горещ, така че яйцата да започнат да бълбукат).
2. Добавете малко олио и сложете в тигана маслото (ако искате).
3. Счупете яйцата в тигана.
4. След около 30 сек. яйцата трябва да са станали непрозрачни отдолу и достатъчно твърди, че да усилите огъня. На този етап жълтъците и горната част на яйцето все още трябва да са доста сурови.
5. Усилете котлона и изчакайте няколко секунди, докато не чуете съскащ, цвъртящ звук.
6. Вдигнете капака и излейте около 2 с.л. гореща вода и веднага сложете капака обратно.
7. Водата трябва веднага да се превърне на пара. Трябва да остане само около 1 см. бълбукаща вода.
8. Парата ще се удари в капака и ще се върне при яйцата и така ще ги сготви почти веднага.
9. Когато горната част на яйцата се сготви, изключете котлона, отстранете капака, за да излезе парата и останалата вода да се изпари.
10. Извадете яйцата и ги сложете върху препечена филия, върху която сте сложили авокадо, поръсено с подправки на вкус.
11. Украсете с филии авокадо и нарязана на кръгчета червена чушка.
12. Поръсете със заливка по избор и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ