Пържени кюфтета от бяла риба с млечен сос
Панирани рибни кюфтета със сос райта.
Необходими продукти:
За сос райта:
- 1 краставица
- 200 мл високомаслено кисело мляко
- 1-2 скилидки чесън
- сол и черен пипер
- 2-3 стръка магданоз
- 2-3 стръка копър
- 1/2 ч.л. зира (подправката е екзотична, затова, ако нямате - пропуснете я)
За кюфтетата:
- 2 белтъка
- 1 голяма глава лук + 1 с.л. олио
- 400-450 г филе от бяла риба
- 150 г извара
- по 1/2 ч.л. сол и черен пипер
- 2 с.л. царевично брашно или царевично нишесте
- по 2-3 стръкчета копър и магданоз (само листата)
- 70 г бяло брашно (с готовност за още 1-2 с.л. при нужда)
- 3 с.л. олио за готвене
Начин на приготвяне:
1. Направете първо соса райта, за да почива в хладилника докато си готвите кюфтетата. За целта обелете краставицата и я разрежете на две половинки по дължина. С лъжица изгребете семките от сърцевината, а останалата твърда част рендосайте на ситно ренде и прехвърлете в купичка. Добавете киселото мляко, намачкания чесън, сол и пипер, наситнените листенца на копъра и магданоза и зира, ако случайно ви се намира. Ако ли не - пропуснете я без притеснения. Разбъркайте вскичко това и приберете в хладилник.
2. Филето от риба смелете в чопър - не бива да става на пюре, а просто да се накъса на месца. Прехвърлете в купа.
3. Лука наситнете, запържете в 1 с.л. олио до златисто и минете през чопъра след това. Добавете при рибата.
4. Разбийте белтъците на пяна. Не е нужно да се получава сняг, но трябва да побелеят. Добавете при останалите съставки. После изсипете и изварата, добавете наситнените пресни подправки, сол и пипер и царевичното брашно. Замесете всичко това.
5. Сипете си брашно в чиния и набрашнете чиния, в която да слагате оформените кюфтенца. Взимайте с ръце от сместа, оформяйте на топче, слагайте в брашното и овалвайте хубаво, като сплеснете кюфтето. После редете в набрашнения съд. Трябва да се получат 8-10 кюфтенца, които да не са много тънки.
6. Пържете за по 4 минути от страна в леко намазнен тиган с незалепващо покритие и вадете в съд, застлан с домакинска хартия.
7. Сервирайте със зеленчуци и заливка от соса райта. Хапвайте докато са топлички.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ